Meny
Kundvagn

Växtbelysning

- med garanti och fri frakt när du beställer över 500 kr!

En lampa avsedd för växter bör använda optimerade våglängder för blommor och gröna växter vilka är ca 660 NM rött och ca 460 NM blått för att uppnå maximal absorption. Lamporna kan du enkelt hänga upp i den höjd du behöver med till exempel vår färdiga armatur för detta.


Grundläggande information om fotosyntes

Fotosyntesen är en av de grundläggande förutsättningarna för livet på jorden. För de gröna växternas egen del är den en metod att med hjälp av solljus omvandla koldioxid och vatten till energi. I denna process bildas även syre, till nytta för männi­skor och djur.

Växtlampor

En växtlampa går oftast att använda i en vanlig E27 skruvsockel utan avskärmning eftersom våra dioder har ett riktat ljus. Detta gör att du inte bländas av lampan och den strålar nedåt på växterna. I vissa fall har en växtlampa E14 sockel, då står detta angivet under produkten.

Bland vår växtbelysning kan du se att de flesta av våra lampor använder dessa våglängder - allt för att du ska kunna hitta den belysning som passar dig och lyckas med din odling. Vare sig det gäller hemmaodling eller professionell växtodling säljer vi miljövänliga och energisnåla produkter vilka ger dig de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Diskussionerna kring vad för slags belysning man ska använda har länge varit ett hett diskussionsämne och de flesta har en bestämd åsikt om vad de föredrar. Enligt oss ska en bra växtbelysning ha följande:

  • Ett starkt ljus som ger växterna tillräckligt mycket och bra ljus så att den växer och inte stannar i utvecklingen.
  • Energisnål - Ett lågt Watt-tal är viktigt. En lampa med LED kan du få från ca 4 Watt vilken är väldigt billig i drift. Dessutom håller de betydligt längre än en traditionell ljuskälla.
  • Ett behagligt ljus kan vara viktigt om du ska ha din växtlampa där du ofta vistas. I vissa fall gynnas växterna av ett rött eller blått ljus men dessa är inte så behagligt för det mänskliga ögat i längden.

Eftersom växter är anpassade att växa i solljus växer det inte mycket utomhus under i vintern. Solen är givetvis den bästa ljuskällan vilken ger växter all energi de behöver. Kan du, och är nöjd med, att utnyttja solen när du ska odla - gör det! Ett fönster i söder, ett växthus samt ytterligare ljusa platser behöver oftast inte någon tillskottsbelysning. Dock är det ofta en god idé att ha växtbelysning som komplement i de fall solljuset inte räcker till vilket ju dessvärre är ganska ofta i Sverige.

Hur mycket ljus krävs det då för att det ska växa?

Man brukar utgå från att om du ska få någon tillväxt krävs minst 1600 lux eller 30 uMol (PPFD). Normalt klarar sig sticklingar på lägre till en början men de flesta växter kräver mer. Därför är det i princip omöjligt att odla något inomhus utan extra växtbelysning på vintern.

Mer värme än ljus?

En vanlig ljuskälla har högre watt-tal alstrar också mycket värme men mindre ljus. Detta är ingen bra kombination då det främst är ljuset vi vill åt - inte värmen. Eftersom det finns en koppling mellan Watt och mängden ljus en ljuskälla producerar är det vara en god idé att noga välja efter dina behov.

Den vanligaste belysningen idag är lågenergilampor, lysrör och LED där det sistnämnde håller betydligt lägre Watt-tal och har utan tvekan den längsta livslängden och energieffektivitet. De är ofta lite dyrare i inköp men det lönar sig i längden. Lysrör och lågenergilampor skiljer sig också på lite olika sätt då deras ljusspridning är annorlunda och vi upplever ljuset olika. En bra växtlampa ska rikta ljuset på ett korrekt sätt: nedåt på dina växter!

Fördelen med LED är att ljuset är riktat nedåt om de inte har för snäv ljusspridning, de håller väldigt länge med en livslängd på ca 30 000 timmar samt våra LED-växtlampor dessutom har två års garanti.

Färgtemperatur och avstånd till dina växter!

Det är viktigt att du har belysningen så nära dina växter som möjligt utan att bränna bladen. Hur mycket ljus en växt behöver varierar beroende på vilken växt det är samt i vilken fas de befinner sig i. Normalt behöver sticklingar mindre ljus medan te.x. fruktsättande tomater behöver betydligt mer ljus. I princip kan du använda hur mycket ljus som helst så länge du uppfyller resterande krav för odling (värme, fuktighet, näring, PH-värde m.fl.). Saknar du något av dessa spelar det ingen roll hur mycket ljus du ger dina växter då de kommer få det svårt att växa ändå.

Vill du verkligen få dina växter att ta sig när våren kommer är det hög tid att du börjar förgro dina växter inomhus under vintern. Det gäller allt från tomatplantor, blommor eller kryddor - alla behöver belysning för att växa sig starka innan de planteras ut efter vintern. Gör som proffsen och ge dina växter de bästa möjligheterna - det får du tillbaka när de väl är dags för skörd eller blomning. Vi har växtbelysning i många olika utföranden i alla olika prisklasser. Allting handlar om ditt behov och hur mycket du ska odla.

Växtbelysning - ett stort sortiment och du hittar garanterat en växtlampa som passar dina behov här!


Vilken växtbelysning ska jag då välja?

Tänk på att välja den belysning som passar din situation. Tomater till exempel behöver mycket ljus från t.ex en UFO LED (gärna fullspektrum) eller en Growboard medan andra växter kan det räcka med en Growspot som vår White Beauty på endast 20 Watt. Behöver du kunna rikta ditt ljus utan reflektor så är en mindre LED ett bra alternativ, t.ex. en Growspot fullspektrum med 90 graders ljusspridning. Vill du ha ett snyggt helhetsintryck kan vi varmt rekommendera våra lamphållare med textilsladd i olika färger. Har du redan en lamphållare bör du kontrollera om det är E27-sockel eller om du behöver en växtlampa med E14-sockel innan du beställer.

Med sin långa livslängd, stora utbud samt optimala våglängder för växter anser vi att det är ett givet val att investera i växtbelysning. Du kommer inte bli missnöjd om du väljer en växtlampa med LED vilka dessutom är väldigt billiga i drift under de mörka vinterdagarna.

Det viktigaste är alltid att dina växter får ett starkt och brett ljus. Lycka till!


VäxtbelysningVäxtlampa