Meny
Kundvagn

Växtbelysning - varför LED?

Jämfört med traditionella ljuskällor sparar du ca 75% energi med motsvarande LED. Du minskar eller eliminerar även elförbrukningen av eventuella kylsystem som behövs för att kyla bort värmen traditionella ljuskällor alstrar. En annan fördel med LED är att växter kan utnyttja nästan allt de ljus som avges vilket oftast inte är fallet med HID-lampor och lågenergi eftersom de ger mycket ljus i det infraröda spektrumet samt högtrycksnatrium-lampor (HPS) som avger mest gult ljus på grund av natriumets emissionsspektrum (mer info nedan).

Har du tidigare LED och inte varit helt nöjd växtligheten förstår vi att du är skeptisk till detta. Dessvärre, som med allting annat, är det skillnad på produkter och alla lysdioder är inte skapade likadant med de rätta våglängderna. Nedan hittar du en snabb översikt av LED som växtlampa och en jämförelse med andra ljuskällor.

Lumen

Lumen är ett vanligt sätt att beskriva hur mycket ljus en ljuskälla avger. Om du tittar på till exempel baksidan av ett lysrörspaket står det ofta hur mycket lumen lysrören avger. Tidigare har man använt Watt-talet på en glödlampa som mått för hu mycket en 60W lampa lyser. Detta är inte längre jämförbart eftersom LED kanske istället drar 6,5 W för motsvarande ljus (lumen). Enheten lumen är bra för att beskriva för oss hur ljust något upplevs för det mänskliga ögat. Vi kan endast se en väldigt liten del av ljusets spektrum och vissa färger ser ljusare ut än andra vilket resulterar i att en gul skylt ser ljusare ut än en blå skylt. Här är en graf över över olika våglängder (färger) av ljus samt jämför dem med hur ljust de verkligen visas. Detta ger oss en graf som kallas luminanseffekt graf:


Växtbelysning våglängder


Vad bilden i stort sett säger är att gult och grönt ljus lyser betydligt ljusare för det mänskliga ögat jämfört med hur vi upplever det röda och violetta ljus. Lumen är baserad på denna tabell.

Naturligt solljus har mycket blå och röda färger i sig, men dessa är omärklig för mänskliga ögat.

Ska vi gå lite djupare i tekniken: ljusflöde i lumen = radiant effekt (W) x 683 lumen / watt x ljusutbyte

Eftersom detta är väldigt komplicerat är det nog enklare att istället ställa frågan: ”Vilket ljus ska jag då ha till mina växter?”

Följande graf visar vad klorofyll använder för att producera mest energi i dina växter:Växtlampa våglängder

Om du jämför denna graf med känsligheten hos det mänskliga ögat så är det i stort sett är omvänd. Grönt i ~ 550nm området upplevs som väldigt ljust för oss men är väldigt värdelöst för en växt. Med andra ord: sätter du ett grönt mylarfilter över din växtlampa kan du i princip lika gärna ställa dina växter i ett mörkt rum eftersom de ändå kommer att vissna och så sakteligen dö. Den enda anledningen att växter ses som gröna beror på att de reflekterar det gröna ljuset.

Efter denna utläggning blir det klart att det inte fungerar att använda lumen när man utvärderar en växtlampa. En växt föredrar 15 lumen av rött ljus än 100 lumen av grönt eller gult ljus för att få ett gynnsamt ljus.

Växtbelysning med LED-teknik är revolutionerande för inomhusodlaren

LED förbrukar betydligt mindre ström i sig men även genom att endast leverera det ljus dina växter behöver. LED producerar också mycket mindre värme jämfört med traditionell belysning samt är i de flesta fall också monterbara i vilken riktning som helst och du kan enkelt klä ett skåp invändigt med LED växtbelysning om så önskas.

Generellt om LED

Vi har använt lysdioder länge som indikatorlampor för olika displayer och elektriska apparater. Då utvecklingen har gått så snabbt framåt och vi har fått nya, betydligt ljusstarkare dioder fungerar de också idag utmärkt som belysning. Likaså har det på senare tid även framtagits lysdioder, även kallat högeffektsdioder, som fullt ut ersätter glödlampor. Det är viktigt att veta att lysdiod är ett samlingsnamn för sätt att få fram ljus där dioden i sig används för att kunna synas av betraktarens ögon medan en högeffektslysdiod levererar ett ljus som reflekteras av det belysta objektet till betraktarens ögon.

Fullspektrum

Ett växtlampa med fullspektrum innebär att den avger ett ljus som täcker det elektromagnetiska spektrumet från infrarött till nära ultraviolett, eller alla våglängder som är användbara för växt och djurlivet. Solljus i synnerhet anses fullt spektrum. I andra ord innebär detta alltså en växtlampa med fullspektrum emulerar naturligt ljus. Läs mer om fullspektrum här.